Duayen siyasetçi Haydar Aliyev’in oğlu, Azerbaycan’ın dördüncü ve bugünkü Cumhurbaşkanı, Yeni Azerbaycan Partisi Genel Başkanı İlham Aliyev

Merhaba Sevgili Ogün okurları yeni bir haftada daha sizlerle beraber olmanın haklı gururunu yaşıyorum.
Bu hafta sizlere başarıları, başarılı projelerin sahibi ve mütevazı kişiliğiyle son derece saygı duyduğum, Öğretim Üyesi, Siyasetçi, Lider, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’i anlatacağım. İlham Aliyev ile 2002 yılında Ankara da bir devlet büyüğümüz vesilesiyle tanışmıştım.
Kendisini Cumhurbaşkanı seçilmesi vesilesiyle tebrik etmek için aradığımda çok memnun olduğunu söyleyerek, “Aziz dostum bekliyoruz, misafirimiz ol” diyerek beni Azerbaycan’a davet etmişti. Azerbaycan’a gittiğimde çok güzel ve anlamlı bir şekilde ağırladılar.
Sayın Aliyev, Ankara’da tanıştığımız günden bugüne kadar her karşılaşmamızda ve telefonla görüşmemizde şahsıma aziz dostum diyerek hitap etmiştir. Bende aziz dostum’u bir portreye konuk etmeye çalıştım. İnşallah kendisini ve ailesini sayfamız haricinde nasip olursa evimizde de misafir etmenin bizlere onur yaşatacağını da belirtmek isterim.
1967-1977 tarihleri arasında Bakü’de ilk, orta ve lise eğitimi aldı. 1977’de Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nü kazandı. 1982`de Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nü başarıyla bitirerek aynı okulda doktoraya başladı. 1985 yılında doktorasını başarıyla tamamlayarak tarih doktoru unvanı aldı. 1985-1990 tarihleri arasında Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü’nde öğretim görevlisi olarak çalıştı. 1990-1994 tarihleri arasında iş hayatına atıldı. Birtakım ithalat- ihracat şirketlerinin yönetim kurulu başkanlığını yaptı.
1994-2003 Ağustos tarihleri arasında Azerbaycan Cumhuriyeti Devlet Petrol Şirketi’nin başkan yardımcılığını yaptı. Haydar Aliyev’in yeni petrol stratejisi”nin hayata geçirilmesinde önemli bir rol üstlendi. Azerbaycan Cumhuriyeti’nin petrol politikasının jeopolitik yönleriyle ilgili birçok araştırması bulunmaktadır. Bilimler doktorudur.
İlk olarak 1995 yılında daha sonra ise 2000 yıllında Azerbaycan Cumhuriyeti Parlamentosu’na (Milli Meclisi’ne) yapılan seçimlerde milletvekili seçildi. 2003 yılında Azerbaycan Cumhurbaşkanı tarafından Başbakanlık görevine tayin edilmesiyle milletvekilliğine son verildi.
1997 yılından itibaren Azerbaycan Milli Olimpiyat Komitesi başkanlığını yürütmektedir. Sporun gelişmesinde büyük hizmetler gösterdiği için Uluslararası Olimpiyat Komitesi Şeref Madalyası’yla taltif edilmiştir.
1999’da iktidar partisi Yeni Azerbaycan Partisi’nin başkan yardımcılığına, 2001 tarihinde birinci yardımcılığına, 2005 yılında ise başkanlığına seçilmiştir.
2001-2003 yılında Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde Azerbaycan Cumhuriyeti parlamento delegasyonunun başkanı oldu.
Ocak 2003 tarihinde Avrupa Parlamenterler Asamblesi’nin başkan yardımcısı ve Büro üyesi seçildi.
Nisan 2004 tarihinde Avrupa Parlamenterler Asamblesi’nin çalışmalarına aktif katılımı ve Avrupa ilkelerine sadıklığından dolayı Avrupa Parlamenterler Asamblesi’nin fahri üyesi diploması ve Avrupa Parlamenterler Asamblesi madalyonuyla taltif edildi.
4 Ağustos 2003 yılında parlamento tarafından onaylandıktan sonra Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Başbakanı tayin edildi.
15 Ekim 2003 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı seçildi. Resmi sonuçlara göre oyların %76’sını topladı. 31 Ekim 2003 yılında görevine başladı.
15 Ekim 2008 yılında yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yeniden Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı seçildi. Resmi açıklamaya göre seçimlere katılan halkın yüzde 85’inden fazlası İlham Aliyev’e oy verdi. 24 Ekim 2008 yılında görevine başladı.
Mehriban Aliyeva hanımefendi ile evli olup, üç çocuk babasıdır ve iki torun sahibidir. Çok iyi derecede Rusça, İngilizce, Türkçe ve Fransızca bilmektedir.
Star Rafinerisi, ‘İki devlet, bir millet’in hediyesi oldu
2011 yılında Petkim sahasına yapılan Socar&Turcas’ın 5 milyar dolarlık yatırımı olan Star Rafinerisi’nin temeline ilk harcı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından konulmuştu, dün gibi hatırlıyorum.
Burada Aliyev ve Erdoğan, yaptıkları konuşmada Türkiye ve Azerbaycan’ın “İki devlet, bir millet” olduğunu vurgulamışlardı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ve Azerbaycan’ın bölgelerinde barıştan, huzurdan, istikrardan ve refahtan başka hiçbir şey istemediğini söylemişti. Bölgede husumetin değil, dayanışmanın hasıl olmasını istediklerini kaydeden Erdoğan, “Kıbrıs meselesinde, Karabağ meselesinde, Kafkasya’nın huzura kavuşmasında, terör meselesinde Azerbaycan ile aynı yöne bakıyor, ortak hedef ve idealleri taşıyoruz. Karabağ’daki işgal, benim Azeri kardeşlerimin yüreğini ne kadar dağlıyorsa biliniz ki her bir Türkiye vatandaşımın da yüreğini o kadar dağlıyor. Biz iki devlet, tek millet olduğumuz kadar aynı zamanda tek yüreğiz” şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise, “Bizim birliğimiz, hem bugünü güçlendirir hem de tarihi esaslara sürüklenir. Türkiye ile Azerbaycan, bütün meselelerde aynı yerdeyiz. Bugünkü merasim, birliğimizi gösteriyor. Biz birlikte çok iş yaptık ve yapacağız. Azerbaycan, öz desteğini Türkiye’ye vermeye hazırdır. Bu bizim kardeşlik borcumuzdur” diyerek Azerbaycan ile Türkiye’nin birbirinden ayrılamayacağını belirtmişti.
CENGİZ AYGÜN / BİR PORTRE